Mensen met chronische en/of acute gezondheidsklachten, die door middel van voeding iets aan hun gezondheid willen verbeteren, kunnen baat hebben bij een orthomoleculair voedingsadvies.

Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een geheel andere levenswijze. De overgang naar orthomoleculair eten blijkt vaak lastig. Beter is het om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen. Daarom wordt er bij de adviezen rekening gehouden met uw huidige patroon en passen we de adviezen daarop aan zodat u ook geleidelijk uw nieuwe eetpatroon kunt invoeren.

Voorbeelden van gezondheidsklachten waarmee u terecht kunt:

  • maag/ darmklachten
  • verminderde weerstand
  • burn-out / Chronisch Vermoeidheid
  • hormonale klachten (menopauze/PMS)
  • overgewicht (gewichtsbeheersing)
  • huidklachten (eczeem/acne)
  • depressie
  • slaapproblemen
  • candida en schimmelinfecties
  • allergieën/ intolerantie
  • hypoglycaemie
  • diabetes
  • osteoporose

Dit zijn een aantal voorbeelden. Heeft u klachten die hier niet bij staan, neem dan gerust contact op.

Wat is orthomoleculaire voeding?

Prof. Dr. Linus Pauling heeft een nieuwe term en theorie ontwikkeld toen hij er achter kwam dat de moleculen in ons lichaam een enorm belangrijke rol spelen. Naast de moleculen (moleculair) bestaat de term uit ortho, van het Griekse Orthos. Orthos betekent goed of gezond. Dus orthomoleculaire voeding is voeding die bijdraagt aan een goede afstemming van alle moleculen voor een gezond lichaam.

De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling.
Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken.

Onze huidige leefstijl en voeding is enorm veranderd. Er kunnen tekorten van micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen) ontstaan door:

  • Dagelijkse stress
  • de manier van voedselbereiding in de voedingsindustrie (bewerkte voeding) en in de eigen keuken:
    veel goede stoffen gaan verloren bij de bereiding van voedsel
  • tekorten aan mineralen in de bodem
  • belasting met schadelijke stoffen in leefomgeving
  • chemische bestrijdingsmiddelen
  • luchtvervuiling
  • straling
  • amalgaam
  • minder bewegen

Dit kan tot vele stoornissen in onze stofwisseling leiden. Het lichaam zal bepaalde functies niet meer kunnen uitoefenen en dit zal leiden tot een verminderd lichamelijk en mentaal functioneren. Het is bijna niet mogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Deze voedingsstoffen zitten er gewoonweg niet meer in.

Een orthomoleculair therapeut stelt geen diagnose,
maar zorgt voor optimale biochemische processen!

De darmen

Vanuit een orthomoleculaire oogpunt worden veel van de gezondheidsproblemen toegekend aan een verminderde of niet werkende darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk kunnen manifesteren. Een goede darmwerking is van belang; 80% van ons immuunsysteem wordt verzorgd door onze darmen. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.

De werking van de darmen kan ontregeld raken door stress, onjuiste voeding, teveel suiker, antibiotica, medicijnen, vaccinaties e.d. Een goede darmwerking met een goede verhouding van darmbacteriën zorgt voor een optimaal functionerende spijsvertering. Dit zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen.

Adviezen vanuit de orthomoleculaire voedingsleer

Orthomoleculaire voeding en suppletie kunnen over het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast regulier geneeskundige behandelingen. Het toegepaste voedingsadvies en de behandeling met behulp van voedingssupplementen wordt specifiek op de cliënt afgestemd. De behandeling heeft tot doel een verbeterde gezondheid, toename van energie en verhoogde stressbestendigheid te bereiken. Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken.

Hieronder volgen voorbeelden van een orthomoleculair voedingspatroon:

Koolhydraten/suikers

  • Haal koolhydraten en vezels uit groenten (en in beperkte mate uit fruit)
  • Schrap snelle koolhydraten van het menu (witte suiker, witte bloem, witte pasta, witte rijst, witbrood; Ook dit is suiker!).
  • Vermijd een teveel aan suiker (omdat het lichaam het overschot aan suiker in de cellen als verzadigd vet opslaat)
  • Ban geraffineerde suikers uit, vermijdt producten met toegevoegde suikers
  • Probeer de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden.

Eiwitten

  • Eet meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten
    (voorbeelden plantaardige eiwitten: paddenstoelen, sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten)
  • Zorg dat er in iedere maaltijd eiwitten zitten, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
  • Neem eiwitten voor en na het sporten voor het herstel van de spieren.

Vetten

  • Eet meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten
  • Vermijd verborgen verzadigde vetten (koek, chips, chocola, zoutjes) en (harde) margarines en harde frituurvetten
  • Eet veel voeding met gezonde, onverzadigde vetten (bijvoorbeeld vette vis, avocado, olijven, hazelnoten, macadamia’s en/of gevogelte)
  • Eet meer onverzadigde omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren (bronnen van omega-3-vetzuren zijn: vette vis, spinazie, postelein en walnoten en bronnen van omega-6-vetzuren zijn: kant-en-klaar producten en zonnebloemolie)
  • Bak in echte ongezouten roomboter of bak en braad in kokosvet.

Groente/Fruit

  • Eet vooral seizoensgebonden voeding.
  • Eet verse, biologische producten.(vanwege de vezels en fytonutriënten)
  • Eet veel ontzurende voeding (groenten en fruit)
  • Beperk/vermijd producten met nachtschadestof: (aubergine, aardappel, tomaat, aardbei, enz).
  • Kook groenten kort en spoel ze af met koud water
  • Door bewerkingen (zoals stomen) of door het juist niet bewerken (rauw laten) van voeding kun je mogelijk meer nuttige stoffen uit voeding halen (voorbeeld: wortelen stomen voor betere opname betacaroteen en voor betere opname van lycopeen tomatenpuree in plaats van rauwe tomaat maar rauwkost niet verhitten voor behoudt enzymen).

Zuivel

  • Beperk het eten van zuivel (vooral de volle zuivelproducten als kaas)
  • Vervang koemelk door geitenzuivel of plantaardige zuivel (amandelmelk/kokosmelk)

Granen

  • Eet glutenvrij
  • Vervang gewoon brood door speltbrood.
  • Eet eens havermout als ontbijt. Dit is een onbewerkt graan.

Zaden

  • gebruik meer zaden

Vlees/vis/gevogelte

  • Beperkt het eten van vlees/gevogelte (vooral varkens- en lamsvlees)
  • Eet meer vis

Overige

  • Eet geen kant-en-klaar producten (deze bevatten veel transvetten en toegevoegde suiker)
  • Geraffineerde voeding en rauwe eieren vermijden.
  • Gebruik weinig alcohol en geen suikerhoudende dranken.

Tips

  • Drink ’s morgens eerst twee glazen lauw water voor je gaat ontbijten.
  • Eet 2 uur voor het slapen niet meer
  • Vermijd stoffen die de opname van miconutriënten remmen zoals
    – cafeïne (koffie, zwarte/groene thee, chocolade)
    – fytinezuur (brood en peulvruchten)
    – fosforzuur (cola, frisdranken)
    – suiker
    – verzadigd vet of een teveel aan eiwit en calcium.
  • Gebruik ontstekingsremmende middelen/kruiden, deze zorgen dat dat de PH waardes in het lichaam geneutraliseerd worden en blijven:
    – kurkuma
    – gember
    – tijm
    – salie
    – rozemarijn
    – oregano
    – mosterdzaad

Een voedingsdagboek en de voedingsanamnese kunt u hieronder downloaden en aan mij voorafgaand aan een eventueel consult toesturen.

Voedingsdagboek Dayala Voedingsanamnese Dayala